Following the district’s school calendar, the year features (11) Project Blocks that include preparation (research, study), performance (community-based), and reflection (journals, group forums, peer and mentor 1-1’s). We will assess ourselves, track our own progress, and set attainable achievement goals. No standardized testing necessary!
The slideshow below reviews our 3-phased approach to project blocks...
Here’s a summary of our *normal* daily activities:
9am - (10 minute) Mindfulness Training
Silent meditation to harmonize the group’s energy and introduce a daily routine of mindfulness practice.
9:10am - (20 minute) Group Forum
Staying seated in a circle we will reflect on the past and/or strategize for the future, while remaining open to the present! We work to harness our listening skills and being open to those that wish to speak.
9:30am - (30 minute) Fitness Training
Time to get up and move. Warm-up exercises followed by endurance and strength training.
10am - (15 minute) Snack Break
Cool down, have a healthy snack, and drink some water.
10:15am - (45 minute) Self-Directed Activites
Reading, research, writing, designing, practicing, playing around with something new.
11am - (15 minute) Challenge Questions / Presentations
Project related inquiries and presentations hosted by the mentors. Inquires will be in the form of ‘challenge questions’ to giving kids a starting point. Presentations may include videos, readings, and live talks.
11:15am - (30 minute) Peer / Team / Group Meetings
Depending on where we are in a project this will be important time to share our progress and ask questions of clarity based on where we are now.
11:45 - (30 minute) Lunch
12:15 - (90 minute) Project Work
Focused time for project specific activities with team members where relevant.
1:45pm - (15 minute) Personal Reflections (Break)
Quick journal entry or quiet meditative time to reflect.
2pm - (30 minute) Peer / Team / Group Strategy Sessions
Sessions designed to plan ahead for tomorrow and the week(s) ahead.
2:30pm - (30 minute) Free Time
Self directed and discovery time with friends.
3pm - end of day
The program is built upon a foundation of Knowledge, Empathy, and Power and program development follows the “Empowerment Cycle”.
Knowledge represents all things that are tangible and must be acquired through research and study. Research via existing and not yet existing sources. Student cohorts will develop the means to identify sources of knowledge and know how to use them, while honing their skills at finding useful information that doesn’t yet exist through experience and experiment.
Empathy is an emotional connection to self and others. This bond comes from an understanding and appreciation of oneself, allowing for a greater understanding and appreciation of others. Empathy is a natural offspring from the acquisition of Knowledge and an essential component of a healthy and benevolent form of Power.
Power is found in the capacity to get it done. The boys will develop the power of greater clarity and purpose, charting their own course, meeting it, and the next. We will focus on Executive functioning and work to power-up our presence. As always we find power in expanding our perspective and serving others as we seek to become empathetic leaders both “man enough” to take the humble path of a servant warrior, and fierce like a lion when in rightful defense and critical debate.